Seniory berou na virtuální výlety po světě. Bratrský startup vyhrál 700 tisíc v hackatonu a bude expandovat

5. čvc 2021 Zuzana Keményová 10 min

Bratři Filip a Marek Hášovi založili loni startup Flying Kale, jehož produkt Kaleido zpestřuje seniorům život. Pomocí virtuálních brýlí je přenese do mnoha zajímavých míst v Česku i ve světě.  Senioři jsou většinou virtuálními výlety nadšení a rádi se k nim vrací. Kaleido vyhrálo hackaton Hack the Crisis, což mu pomohlo odstartovat, teď nabíhá na komerčně soběstačný režim.

Kdo by si nechtěl projít břeh Severního moře, letní Amsterdam nebo Londýn, vychutnat si výhledy na Šumavě nebo procházku malostranskými uličkami v Praze? Jenže, co když je člověk upoutaný na lůžko, špatně pohyblivý, nebo na takový výlet jednoduše nemá fyzičku ani finance? Tenhle problém řeší řada důchodců v domovech pro seniory, kteří často i týdny nevyjdou za brány ústavu. Přesně na ně cílí český startup Kaleido, který je pomocí virtuální reality bere na řadu pozoruhodných míst. Staří lidé se díky takovému výletu dostávají z apatie, získávají nové zážitky a obnovují svou chuť do života.

„Třeba jedna paní v Alzheimercentru Průhonice přišla jako nová klientka a absolutně nekomunikovala s nikým, až měli podezření na afasii, tedy ztrátu schopnosti mluvit. Zkusili s ní ale Kaleido a ona začala postupně odpovídat na otázky našeho vypravěče, které k ní během zážitků směřovaly z VR brýlí,“ říká Marek Háša, jeden z autorů projektů Kaleido. „Pak na to navázala konverzací i aktivizační pracovnice a podařilo se seniorku rozmluvit. Ukázalo se, že byla jen naštvaná na celý svět, že ji rodina umístila do domova, proto se zablokovala. Takové příběhy nám přinášejí spoustu energie do další práce, protože vidíme, že má smysl,“ dodává Háša.

Kaleido založili bratři Hášovi na začátku loňského roku. Pod hlavičkou Flying Kale s.r.o. se rozhodli tvořit hravé digitální inovace pro kvalitnější zdravotní a sociální péči. Měli od začátku vymyšlených několik produktových konceptů, z nichž během nástupu pandemie koronaviru dávalo pro první produkt největší smysl právě Kaleido, tedy VR realita. „Rychle jsme si sami vyzkoušeli, zda může technologie VR starším lidem v domovech opravdu přinést nějakou unikátní hodnotu. A pak už jsme se pustili přímo do návrhu Kaleida jako produktu. Hodně nám v tom pomohla účast v programu Hack the Crisis, během nějž jsme získali nejen hlavní finanční výhru, ale hlavně skvělou zpětnou vazbu o uvádění našeho konceptu na trh,“ říká Marek Háša. Je mu 25 let, studoval v Praze marketing a PR, v Amsterdamu pak zdravotní komunikaci a teď si kromě Kaleida dělá doktorát v oboru mediálních studií. Jeho bratr Filip zase léta vede digitální studio Pixelfield v roli spolumajitele a ředitele, má zkušenosti s řízením designu a vývoje digitálních produktů.

Bratři Filip a Marek Hášovi (zleva) v jejich pracovně ve sdílené kanceláři v pražském Karlíně. (Foto: Archiv Flying Kale)

Všechno si bratři tvoří sami. Jezdí po Česku i Evropě s kamerou, stativem a rekordérem prostorového zvuku, píší vlastní scénáře, a pak je zpracovávají napůl doma, napůl s externími kolegy, například se střihačem nebo dabérem. „Snažíme se držet náklady na minimu a zároveň budovat vlastní know-how a držet standard kvality, který je pak při práci s našimi zážitky velmi důležitý. Právě nekvalitní nebo nevhodný obsah může při práci s VR a seniory způsobit, že se uživatel rychle zklame a už s technologií nebude chtít pracovat ani v budoucnu,“ připomíná Háša.

Při startu Kaleida postupovali klasickým startupovým přístupem rychlých zkoušek, produkt průběžně testovali a vyhodnocovali. „Snažili jsme se točit hlavně lokace, které jsme měli při ruce. Vyzkoušeli jsme si hned i relaxační nebo kulturní obsah a všechno pak testovali v rámci podzimního bezplatného pilotu v desítkách domovů. Byl to do značné míry punk a proces pokus-omyl. Jedna kamera se například ukázala jako nepříliš vhodná, nakonec ale po pádu dlouho nepřežila, čímž se nám usnadnilo rozhodnutí investovat do jiné,“ vtipkuje Háša.

Natáčení procházky po Šumavě. (Foto: Archiv Flying Kale)

Společnost Pixelfield bratra Filipa usnadnila Kaleidu cestu, protože zařídila vývoj VR aplikace za nákladovou cenu. Začátek ale stejně komplikovala pandemická situace, pečovatelská zařízení totiž byla pandemií citelně ochromena. Přitom právě v té době potřebovali jejich klienti nové vjemy zvenku nejvíce. „Rozhodli jsme se jim pomoci tím, že s Kaleidem vstoupíme na trh skrze dlouhý bezplatný pilotní program, k čemuž jsme se pokusili získat prostředky skrze crowdfunding. Ten nám nevyšel, peníze se nepodařilo vybrat, hlavně kvůli nezkušenosti s touhle formou fundraisingu a také kvůli extrémní konkurenci, která tehdy v rámci kampaní všech neziskovek panovala,“ přiznává Háša. O pár týdnů později ale získali čtvrté místo v programu Hack the Crisis od CzechInvestu a ministerstva průmyslu a obchodu. To jim přineslo výhru 700 tisíc korun, kterou celou investovali do přípravy nástroje a vytvoření bezplatného pilotu, jenž trval od září do prosince 2020. „Nemuseli jsme tak na začátek vkládat do projektu takřka žádné vlastní peníze kromě nějakých desítek tisíc korun. Spíše jsme investovali velkou spoustu vlastního času a energie,“ podotýká Háša.

VR brýle si domovy jen pronajímají, aplikaci kupují

Kaleido se nabízí jako pronájem VR brýlí s unikátním softwarem, průběžně doplňovaným obsahem na míru pro cílovku. K tomu samozřejmě patří technická podpora a zaškolení. Zákazník platí členský příspěvek v hodnotě nižších jednotek tisíc korun měsíčně. Za to má nonstop při ruce brýle, do kterých každých sedm až deset dní přijdou přes cloud nové virtuální výlety. Pro domovy je takový model pohodlnější než nákup VR brýlí a placení licence za aplikaci. „Takhle nemají starosti s hardwarem, my jim všechno připravíme a v případě jakékoliv závady během několika dnů VR headset vyměníme. Kaleido je hlavně o naší aplikaci a obsahu, který tvoříme seniorům skutečně na míru, proto pak naše řešení funguje. Zatímco pouštění náhodných 360stupňových videí z YouTube přes vlastní headset moc terapeutického užitku nepřinese,“ usuzuje Háša.

Momentálně má Kaleido kolem třiceti platících zákazníků, což jsou především domovy seniorů, z toho čtyři domovy jsou na Slovensku. Na tohle číslo se dostali postupně od ukončení bezplatného pilotu v lednu až do současnosti. „V tuhle chvíli bohužel není tempo růstu velmi dobré, sektor sociální péče se pomalu ukládá do letního spánku, v domovech se teď řeší hlavně znovupovolené návštěvy, lidé si konečně po dlouhých útrapách berou dovolené a tak podobně. Takže i když máme řadu dalších zájemců, dotáhnout teď s nimi objednávky, je na dlouho,“ říká s povzdechem Háša. I proto se teď soustředí hlavně na expanzi do Německa, kde už firma podniká první krůčky. Kromě Německa se chce Kaleido ještě více zaměřit i na slovenský trh.

Jeden ze seniorů při virtuálním výletu s Kaleido v Domově pro seniory Elišky Purkyňové v Praze. (Foto: Archiv Flying Kale)

Členové týmu Kaleido, které sídlí ve sdílené kanceláři v Karlíně v Praze, až dosud pracovali hlavně z výhry v hackatonu. Nyní se firma pomalu stabilizuje a vydělává si na své měsíční náklady. „Vzhledem k náročnosti uzavírání nových zakázek, oslabené kupní síle poskytovatelů sociálních služeb následkem pandemie a ceně, kterou jsme nastavili hlavně co nejvstřícněji pro cílovku, to ale žádná velká hitparáda není. Můžu otevřeně říci, že pro zajímavý obrat a budoucí ziskovost bude klíčový náš úspěch v zahraničí a uvedení dalších produktů na trh,“ přiznává Háša.

Nejoblíbenější jsou výlety do Řecka a do Českého Krumlova

Nepříliš výdělečnou ziskovost ovšem tvůrcům kompenzují reakce seniorů poté, co si poprvé nasadí VR brýle s některým z výletů. Například v Domově pro seniory Chodov brýle Kaleido používají přibližně rok a půl. „Využíváme je nejen při rozvoji představivosti a při reminiscenční terapii, ale pomáhají také s rehabilitací - klienti se mohou otáčet za hlasem moderátora, nebo se rozhlížet po obraze a procvičují tak například zádové svalstvo,“ říká Ilona Veselá, ředitelka domova. „Nejčastěji se setkáváme s kladnou reakcí – to znamená, že klienti jsou nadšení a rádi se k virtuální realitě vracejí. Vidíme, jak se při sledování programu hýbou a sledují vše, co se kolem nich děje. Po skončení sledujeme úsměvy na jejich tvářích a slýcháme, jak byl zážitek úžasný, jak se klienti mohli opět podívat na místa jim známá, ale i neznámá,“ popisuje Veselá.

Stalo se ale také, že na virtuální realitu klient nereagoval dobře, a proto je vždy nutné vyzkoušet, co je pro daného klienta vhodné a dle jeho reakcí posoudit, jestli u něj brýle opět použít. „Těchto reakcí je ale jen pár. Dovolím si říct, že pro většinu našich klientů jsou virtuální brýle příjemným zpestřením jejich volného času,“ shrnuje Veselá. Velmi oblíbené jsou u seniorů zahraniční destinace jako Řecko, dále pak město Harlem a Antverpy. Z českých míst je velmi oblíbená návštěva Českého Krumlova a prohlídka Karlova mostu.

Tvůrci Kaleida věří, že kromě domovů pro seniory by tyto virtuální výlety mohly velmi dobře využít i nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných nebo lázně. Najít si k nim cestu však bylo během pandemie velmi náročné, například v nemocnicích byla celou dobu extrémně přísná hygienická opatření. „I když se dá Kaleido dezinfikovat, často nebylo možné pravidelně něco přenášet mezi jednotlivými pacienty. Takže do nemocnic se teprve chystáme,“ plánuje Háša.

Na úvodní fotce seniorka z Domu domácí péče Sanco Prostějov. (Foto: Archiv Flying Kale)

Zuzana Keményová