Food Incubator: “Podporujeme začínající podnikatele v gastronomii.“

Food Incubator: “Podporujeme začínající podnikatele v gastronomii.“

14. bře 2016 Redakce 6 min

V Brně se zrodil nový gastronomický projekt, jmenuje se FOOD Incubator a má velkolepé cíle.
Jeho činnost vám představí autorky, Beáta a Míša.


Food Incubator je jedinečný projekt, který podporuje začínající podnikatele v gastronomii. Jsme zapálené do gastronomie, chceme do světa jídla prorazit díru svěžím přístupem. Já, Beáta jsem majitelkou Bistra Friends, autorkou blogu Veselé Borůvky, píšu, vařím a podnikám, a jsem autorkou nápadů a projektů. Míša působí v médiích, v rádiu Kiss Hády a v ČT, a je zodpovědná za projektový management, tedy realizaci a dotažení projektů do konce.

 

Co je hlavní činností Incubatoru?

Hlavní činností a cílem je poskytnou hmotnou pomoc a podporu všem, co se v gastronomii pohybují, ať už začínají, nebo jsou dlouholetými hráči. Máme několik našlápnutých aktivit, které vytváří komunitu restauratérů, kavárníků, výrobců a šéfkuchařů.

 

Jak, čím pomáháte?

Poskytujeme několik forem spolupráce a podpory, které jde rozdělit na tři hlavní činnosti, záleží, kdo se na nás obrátí:

Pro nastávající majitele bistra/restaurace – TEST KONCEPTU RESTAURACE

Pokud máte v hlavě koncept restaurace, můžete si ověřit, zda funguje. Plánování je jedna věc, realizace druhá, a výsledek a úspěch zas další. Vše záleží na tom, zda je koncept funkční. Zda dokáže lidi oslovit, nadchnout. Jednoduše řečeno, je jídlo tak pestré a něčím zajímavé, aby oslovilo lidi, a ti jsou ochotni si za to jídlo zaplatit? U nás to jde otestovat! Spolupracujeme na degustačních večerech, kde se můžou představit i nastávající majitelé restaurací a navázat kontakt se svými budoucími zákazníky. Formou degustačního menu a zážitkové večeře mají šanci vyzkoušet, zda hosty jejich jídlo zajímá, zda oni sami dokážou se zákazníky komunikovat a předat jim svoji myšlenku. Vyzkouší si, jaké to je vařit ve velkém, pro opravdové hosty, ve skutečných podmínkách restaurace. Nasbírají cenné zkušenosti a zpětnou vazbu od zákazníků, která je pro nastávajícího majitele nesmírně užitečná. Investovat do vlastní restaurace není legrace a je dobré vědět, zda to vůbec má smysl. V neposlední řadě, je to obrovská reklama do budoucna, ještě před otevřením. Nejlepším příkladem pro testování konceptu je Ô-Kén-Kô, autentický vietnamský street food koncept. Majitelé v prostorách Bistra Friends testují svoje nápady a recepty, mají za sebou několik úspěšných degustací a zážitkových večeří. Jejich jídlo sklidilo úspěch a povedlo se jim navázat spojení s nastávajícími hosty ještě před otevřením vlastního prostoru.

 

Pro malovýrobce – SDíLENá PROVOZOVNA

Pokud máte v hlavě produkt, kterým chcete prorazit na trh, musíte zařídit spoustu věcí. Bohužel, nestačí vykoumat originální recepturu, musíte se prokousat i legislativou a zřídit si provozovnu na výrobu. Malý výrobce, například marmelád, paštik, musí počítat s tím, že pokud chce svoje produkty dostat do regálů obchodu, musí splňovat veškeré předepsané požadavky. Pro nejmenší a začínající je zřizování vlastní provozovny nereálné. Není divu, že spousta menších výrobců vyrábí svoje dobroty doma a riskuje tím jednak pokutu, a brání si taky v růstu, čímž se dostává do začarovaného kruhu. Řešením je vystoupit z šedé zóny a svoji činnost zlegalizovat, což je ale finančně neuvěřitelně nákladné a u malých výrobců může jít o několikaroční návratnost. Riziko investice do vlastní provozovny je obrovské, nezkušený výrobce může na projektu lehce prodělat a ve výsledku ztratit motivaci pro svůj produkt. Nabízíme proto naše prostory, kde si můžete ve zkolaudovaném prostoru legálně vyrábět svoje výrobky za zlomek nákladů oproti vlastní provozovny a bez počátečních investic. Poskytujeme tedy naše prostory, profesionální, zkolaudovanou kuchyň pro výrobu vašich dobrot, včetně zařízení, nábytku, hrnců, nožů. Chceme tím podpořit lidi, aby se nebáli do svého projektu pustit a nebáli se legálního podnikání. S full servisem, podporou a konzultací, kde se začínající výrobce může soustředit jen na svůj výrobek a růst rychleji, bez obrovského rizika. Poskytneme vám rychlé řešení na klíč, abyste se mohli věnovat vaší výrobě.
Součástí tohoto projektu je taky vybudování společného eshopu a výdejního místa. Je to v podstatě full servis pro ty, kteří se rozhodnout svým produktem vstoupit na trh.

Pro profesionály – KREATIVNí ZáŽITKOVá DEGUSTACE

Spojení kreativity a zkušenosti šéfkuchařů se zážitkovou degustací na jeden večer, kdy je všechno možné. Dáváme prostor šéfkuchařům, aby pustili svoji fantazii na svobodu a uskutečnili svoje představy. Zážitkové degustační večeře vede hostující šéfkuchař, mnohdy ve spolupráci s vinaři nebo dalšími znalci a místními výrobci. Naším cílem je představit unikátní gastronomickou scénu a poskytnou hostům opravdový zážitek, kouzlo gastronomie. Nejdůležitější je osobní kontakt, příběh a znalosti šéfkuchaře, které má možnosti předat hostům. Tyto večeře jsou v Brně jedinečné a sklidily obrovský úspěch u hostů.
Spolupracujeme s Milanem Macháčkem, Robertem Janíčkem, vinařstvím Stávek, výrobcem kávy Rebelbean, čokoládovou manufakturou Ajala, Sushimarket, a dalšími skvělými účastníky gastronomického světa.

 

Co chystá Food Incubator do budoucna?

BBQ Shared point v Brně, otevřenou kuchyň se zahrádkou na letní grilování s pohodlným zázemím. Tento prostor plánujeme otevřít na letošní sezonu a poskytnou veřejnosti, firmám na firemní akce, teambuildingy.
Sdílenou kavárnu, která by dala prostor mladým baristům v Brně. Máme v hlavě koncept, ve kterém si může zkušený barista vytvořit vlastní kavárenskou představu, pop-up formou. Bez závazků, soustředit se jen na kávu. Máme pěknou kavárenskou část, kávě se ale nevěnujeme na nejvyšší úrovni. Přijde nám to škoda a napadlo nás, proč naše zázemí neposkytnout někomu, kdo potřebuje hřiště. Tato naše nabídka je nová a vypadá to tak, že jsme opět vymysleli něco unikátního, o sdílenou kavárnu bude dle všeho velký zájem. Ještě to promyslíme, ale je možné, že provozování rozdělíme mezi více baristů, aby se prostřídali, navzájem obohatili.
Dále foodfestivaly, spolupráci s dalšími podniky, a v podstatě vybudování jedinečného progresivního přístupu k podnikání v gastronomii. Ať už z hlediska nápadů, financování, marketingu nebo jedinečného řešení.

 

Jak vás to všechno napadlo?

Naše zázemí, Bistro Friends, je vlastně první sdílené bistro, které pojalo provoz restaurace jinak, než je to obvyklé. Zkouší a testuje nové metody, efektivní provoz a využívání prostorů, vytváří trendy a hledá díru na trhu gastronomie. Nebojí se experimentovat a zavádět změny, jít proti proudu a tím inspirovat ostatní. Vymazalo ze svého slovníku konkurenci, snaží se nabízet pomoc a spolupráci všem, kteří patří mezi srdcaře a mají v zájmu přispět k rozvíjení gastronomie v Brně.
Prošli jsme si vším, čím si začínající podnik projít může, udělali jsme spoustu chyb a nasbírali cenné zkušenosti. Chceme se o naše možnosti, schopnosti a prostory podělit. Jelikož jsme od začátku vnímali, že je Brno malé na to, abychom soupeřili a uzavírali se do sebe, snažili jsme se být otevřený ke spolupráci. Ať už lidsky, osobně, nebo profesionálně. Mluvili jsme otevřeně o našich radostech a starostech, naslouchali ostatním. Z toho naslouchání vznikla myšlenka, že vlastně v mnoha věcech umíme poskytnout řešení. Začali jsme hledat možnosti, a vlastně nám došlo, že náš sen, sdílené bistro, opravdová spolupráce není jen utopistickou sluníčkovou představou. Naopak, je nutná, gastronomie si říká o nový přístup a efektivní řešení. Chceme vytvořit komunitu, která je založená na opravdové podpoře, otevřené komunikaci o nástrahách v gastronomii, sdílení nápadů a férové spolupráci.
Vypadá to tak, že jsme se trefili do černého. Denně se nám ozývá několik lidí, že potřebují poradit, pomoct. Ti, co si přednedávnem otevřeli vlastní provozy, si ťukají do čela, naše podmínky jsou prostě jedinečné, bez rizika a bez obrovské počáteční investice.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články