Brainio: Bratři Havlenové tvoří aplikaci, která propojí poznámky s myšlenkovými mapami

7. kvě 2019 Redakce 2 min

Je to něco jako kombinace Evernotu a Xmindu,” říkají o svém produktu dvojčata Ondřej a Matouš Havlenovi. Za měsíc chtějí do světa vypustit první verzi desktopového zápisníku, jenž bude využívat myšlenkové mapy.

„Propojujeme tyhle dva světy: svět poznámek a svět myšlenkových map. V praxi to funguje tak, že si děláte poznámky, které si pak jednoduše můžete přepnout do mind mapy,” vypráví Ondřej Havlena pro Newsroom StartupJobs.

Výhoda grafického zpracování do myšlenkových map spočívá v přehledné struktuře, kterou si náš mozek lépe přebere. „Je to jakási strukturovaná hierarchie myšlenkových toků. A my se s naší aplikací snažíme řešit nepořádek v poznámkách, na to jsou podle nás myšlenkové mapy nejvhodnější,” vysvětlil Ondřej.

Podívejte se ná názorné video, jak bude Brainio fungovat:

Zatím jen desktopová verze

V praxi nástroj používáte právě jako zmíněný Evernote, tedy digitální zápisník, ovšem kdykoli můžete své poznámky přepínat do myšlenkových map a strukturovat si je pozičně a barevně. Do budoucna se počítá také s podporou e-knih v Kindlu, kdy se vybrané pasáže exportují do Brainia, kde se samy strukturují na základě různých úrovní nadpisů v originálním textu.

Kolem přelomu května a června má být na webu k dispozici první verze produktu. Bude se jednat o webovou a desktopovou aplikaci (podporující MacOS, Windows a Linux). Aktuálně se řeší i to, jak vyvinout mobilní aplikaci, respektive koncept zobrazování myšlenkových map na malých displejích.

První verze nabídne mimo jiné možnost sdílení myšlenkových map mezi více lidmi a pravděpodobně také vkládání obrázků. Na upload ostatních typů souborů si budou muset uživatelé ještě počkat.

Aplikace za dolar

Aplikace bude za mírný poplatek, zpočátku jeden dolar měsíčně. Na webu Brainia je ale nyní možné přihlásit se o roční užívání zdarma.

„Dali jsme si za cíl do konce roku sehnat deset tisíc uživatelů,” vypráví Ondřej. Potom se uvidí, jakým směrem se bude novinka dále ubírat. V plánu je například i implementace umělé inteligence.

Společnost se sídlem v Praze aktuálně tvoří šest lidí, z toho jsou tři vývojáři a zbytek se stará o grafiku a marketing. Výdaje si hradí zatím sami.

Autor: VAL

Foto: Brainio