10 článků, které vás loni nejvíce zaujaly

9. led 2020 Redakce 4 min

Rok 2019 je minulostí, naše články ovšem nikoliv. Pojďme si připomenout, které z nich vás loni nejvíce zaujaly. Mnohé jsou totiž stále aktuální.

Podívejte se na 10 článků, které vás v loňském roce nejvíce zaujaly:

1) Kamila v Austrálii vymyslela skládací domy. Stavebnice z Jeseníků slaví u „protinožců” úspěch - Kamila Novotná založila společnost Ecokit v Austrálii, kde narážela na limitovaný výběr domů, nedostatečnou kapacitu stavebních firem a zastaralou technologii stavebních konstrukcí. Proto se rozhodla jít vlastní cestou a nechat si navrhnout a vyrobit dům, který by její vysněné požadavky splnil.

2) KOMENTÁŘ: Hnutí FIRE aneb Je možné odejít ve třiceti do důchodu? - Světem se šíří nové hnutí. Jmenuje se FIRE (Financial Independence, Retire Early - Finanční nezávislost, brzký důchod) a jeho následovníci jsou mladí lidé, kteří se rozhodli odejít do důchodu co možná nejdříve. Je ale rozumné se v mládí sedřít a pak už do konce života nic nedělat?

3) „Bolavá záda oddálíte o desítky let.“ Nela s rozštěpem páteře rozjela startup Fpohybu a učí Čechy z kanceláří cvičit - Už několikrát si od lékařů vyslechla, že by kvůli vrozenému rozštěpu páteře neměla vůbec chodit. Naštěstí se s tím neztotožnila a pokaždé na to rychle zapomněla. Místo nářků intenzivně cvičila, zkoušela nové terapeutické postupy a zkoumala, jak cviky působí na její vlastní tělo. A nyní, ve svých šestadvaceti letech, založila Nela Ďopanová startup Fpohybu, který chce Čechy naučit, aby si zbytečně nelikvidovali své tělo.

4) Mileniálové a generace Z přebírají otěže: Jak se firmy „poperou“ s davy fluktuantů a vybíravců? - Věková struktura Česka ukazuje, že generace Y a Z, tedy mladí lidé narození po roce 1980, se během několika mála let stanou nejsilnější skupinou na trhu práce. A to pochopitelně u mnoha konzervativnějších šéfů a personalistů vyvolává jisté obavy. O nejmladších generacích totiž panují nejrůznější představy od toho, že jsou to vybíraví fluktuanti, kteří si neváží stabilní práce, že se jim nechce pracovat až po to, že požadují nehorázné nástupní platy a během dvou tří let chtějí firmu div ne řídit. Zjišťovali jsme, co je na tom pravdy.

5) Eva Čejková rozjíždí startup Testuj.to a tvrdí: „Paní z pošty může mít větší vliv než youtuberka s 50 tisíci followery" - Před šesti lety na mateřské založila firmu a komunitu Ženy s.r.o., která propojuje ženy spotřebitelky i podnikatelky a sdílí jejich příběhy nebo zkušenosti. Zároveň v rámci této komunity vytvořila marketingovou platformu pro testování produktů, kterou nyní osamostatnila, a rozjela nový startup Testuj.to. V rozhovoru pro Newsroom StartupJobs poprvé Eva Čejková prozradila detaily nového projektu a zároveň si posteskla, že mnohé české ženy v podnikání stále brzdí zbytečný strach.

6) Eva založila v Olomouci hostel, který se dostal do světového výběru. „Češi často nevědí, co to hostel je,“ říká - Olomoucký hostel Long Story Short se v únoru dostal do výběru deseti nejlepších nových světových hostelů podle britského deníku The Guardian. Hlavní postavou příběhu je mladá, energická a zcestovalá provozovatelka Eva Dlabalová.

7) Žije v roubence a zaměstnává hendikepované. „Vždycky jsem chtěl páchat trochu dobra,” říká Filip Molčan - Od malička ho bavily technologie a počítače, zároveň o sobě dávala vědět kreativita a sociální cítění. To vše Filip Molčan dokázal propojit. Ve své IT firmě Good Sailors zaměstnává převážně hendikepované lidi, pomáhá rozjet zajímavé startupy a ve svém volnu působí jako dobrovolný strážce v Českém Švýcarsku. Za svou práci právem získal řadu ocenění. Připomeňt si zajímavý rozhovor s ním.

8) Nástroj brněnských studentů na odhalování šikany užívají po celém světě. I ve škole, kde terorizovali Muska - Elon Musk, světoznámý vizionář, který stojí za autonomními elektromobily Tesla nebo vesmírným projektem SpaceX, nebyl vždy uznávanou osobností, jakou je dnes. Jako dítě si na škole v Jihoafrické republice prožil kvůli ostatním dětem peklo. A právě tato škola mezi dalšími patnácti sty používá brněnskou aplikaci FaceUp, která pomáhá šikanovaným dětem.

9) Aplikaci záchranka si nainstalovalo přes milion lidí. „Nikdy v tom nebyly ambice vydělávat,” vypráví zakladatel Filip Maleňák - Původně to měla být „jen“ bakalářská práce. Stačilo málo a nebyla by obhájena. Dnes je z ní projekt evropského formátu. Talentovaný student Filip Maleňák se svou myšlenkou získal zvláštní cenu v soutěži Startup roku Vodafone. Díky tomu má dnes jeho aplikaci Záchranka ve svém mobilu přes milion lidí. Stovkám z nich zachránila život.

10) Martin Rozhoň o své nové roli: Nejde jen o to vydělat prachy. Vlastně nevím, za kolik jsem Vivantis prodal - Rok 2018 byl pro podnikatele a investora Martina Rozhoně zlomový a my jsme se ho hned zkraje toho dalšího zeptali, jak se cítí, když se po 18 letech odpoutal od „svého dítěte" Vivantisu a místo něj se vrhl na investování do startupů. Přečtěte si velký rozhovor o jeho podnikání, Vivantisu, startupech ale také pocitu vyhoření a meditaci.